Ontvrienden
Wanneer je een gebruiker op een sociaalnetwerksite "vriend" maakt, voeg je die persoon toe aan je lijst met online vrienden. Wanneer je een persoon uit je vriendenlijst verwijdert, "ontvriend" je die gebruiker.
Ontvrienden kan om allerlei redenen gebeuren. Als een online vriend bijvoorbeeld te vaak contact met je opneemt of te veel op je prikbord schrijft, wil je die gebruiker misschien uit je vriendenlijst verwijderen. Je kunt een gebruiker ook willen ontvrienden als de relatie met die persoon is beëindigd. Wanneer je iemand ontvriendt, heeft die persoon geen toegang meer tot je profielpagina als "vriend". Dit betekent dat die persoon je profiel mogelijk niet meer kan bekijken of opmerkingen op je prikbord kan plaatsen. In Facebook kun je deze opties voor vrienden en niet-vrienden aanpassen via de link "Privacyinstellingen".
In sommige situaties kan een "massaal ontvrienden" nodig zijn, waarbij je in één keer veel mensen uit je vriendenlijst verwijdert. Veel gebruikers van MySpace en Facebook hebben honderden of zelfs duizenden vrienden, hoewel de meeste van deze mensen in het echte leven geen goede vrienden zijn. Omdat gebruikers met de status "vriend" je persoonlijke profielgegevens kunnen bekijken, kan het verstandig zijn gebruikers die je niet kent te ontvrienden.
Test je kennis