Usuwanie
Usunięcie czegoś oznacza jego usunięcie lub wymazanie. Możesz usunąć tekst z dokumentu, dane z arkusza kalkulacyjnego, a nawet całe pliki i foldery z dysku. Komputery oferują kilka sposobów szybkiego usuwania treści, dzięki czemu możesz dalej pracować bez większych przerw.
Komputerowe klawiatury mają jeden lub dwa klawisze służące do wydawania polecenia usunięcia. Wszystkie klawiatury mają klawisz Backspace (na klawiaturach Mac oznaczony jako Delete) na prawym końcu rzędu klawiszy z cyframi, a niektóre mają także mniejszy, dodatkowy klawisz Delete. Podczas edytowania tekstu naciśnięcie klawisza Backspace usuwa jeden znak tekstu znajdujący się za kursorem tekstu, czyli po jego lewej stronie. Naciśnięcie mniejszego klawisza Delete usuwa tekst znajdujący się po prawej stronie kursora tekstu. Jeśli zaznaczysz blok tekstu, naciśnięcie dowolnego z tych klawiszy usuwa całe zaznaczenie.
Pliki i foldery można usuwać z dysku na kilka sposobów. Możesz kliknąć ikonę pliku lub folderu i przeciągnąć ją z menedżera plików do Kosza w systemie (Windows) lub do Kosza w systemie (macOS). Możesz też zaznaczyć plik lub folder, a następnie wybrać opcję Delete / Przenieś do kosza z menu, paska narzędzi lub menu podręcznego otwieranego prawym przyciskiem myszy. Na koniec możesz zaznaczyć plik lub folder i nacisnąć klawisz (w systemie Windows) lub kombinację + (w systemie macOS).
Przeniesienie pliku lub folderu do Kosza nie usuwa go od razu. System operacyjny przechowuje pliki w tym miejscu tymczasowo, umożliwiając ich przywrócenie, jeśli będą ponownie potrzebne. Nie są one usuwane z systemu plików, dopóki nie opróżnisz Kosza. Nawet wtedy ślady plików pozostaną na dysku, dopóki dysk nie nadpisze tych sektorów nowymi plikami. Narzędzia do odzyskiwania danych często mogą przywrócić usunięte pliki, jeśli odpowiednio szybko podejmiesz działanie.
Sprawdź swoją wiedzę