Prullenmand
Wanneer u een bestand of map op een Macintosh-computer verwijdert, wordt het in de prullenmand opgeslagen. In vroege versies van Mac OS bevond de prullenmand zich op het bureaublad, maar in Mac OS X vindt u deze in het Dock. Het pictogram van de prullenmand is een lege prullenbak wanneer de prullenmand leeg is en verandert in een volle prullenbak wanneer er items in de prullenmand staan.
De prullenmand heeft hetzelfde doel als de Prullenbak van Windows. U kunt items naar de prullenmand verplaatsen door ze te selecteren en naar het pictogram van de prullenmand te slepen. U kunt ook "Verplaats naar prullenmand" kiezen in het menu 'Archief' van de Finder of op Command-Delete drukken nadat u een of meer items hebt geselecteerd. U kunt items in de prullenmand bekijken door op het pictogram van de prullenmand in het Dock te klikken. Omdat de items in de prullenmand nog niet definitief zijn verwijderd, kunt u items uit de prullenmand slepen als u ze wilt bewaren.
De prullenmand legen
Als u zeker weet dat u de items in de prullenmand definitief wilt verwijderen, kunt u op de knop "Leeg" in het venster van de prullenmand drukken of ergens in het venster met de rechtermuisknop klikken en "Leeg prullenmand" selecteren. U kunt de prullenmand ook legen zonder het venster van de prullenmand te openen door "Leeg prullenmand..." te selecteren in het Finder-menu. Als u de verwijderde gegevens wilt overschrijven zodat ze zelfs met een hulpprogramma voor gegevensherstel niet kunnen worden teruggehaald, kunt u "Leeg prullenmand veilig..." selecteren.
OPMERKING: Als u vergrendelde items wilt verwijderen die in de prullenmand staan, houdt u de Option-toets ingedrukt terwijl u "Leeg prullenmand" selecteert.
Test je kennis