Odmontowanie
Odmontowanie to programowy proces dezaktywowania woluminu dysku, który umożliwia jego bezpieczne odłączenie. Odmontowany dysk magazynujący jest nadal fizycznie podłączony do komputera i włączony, ale komputer nie może odczytywać z niego ani zapisywać na nim danych. Jest to przeciwieństwo montowania dysku, które aktywuje wolumin dysku i udostępnia jego zawartość systemowi operacyjnemu komputera.
Odłączenie dysku w trakcie transferu danych przez system operacyjny może doprowadzić do uszkodzenia lub utraty danych. Problem ten może dotyczyć dysków twardych i dysków SSD (zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych), a także USB pamięci flash, kart pamięci, a nawet plików obrazów dysków; dyski optyczne są natomiast automatycznie odmontowywane podczas wysuwania. Montowanie dysku odbywa się automatycznie, natomiast odmontowanie wymaga aktywnego wydania polecenia Wysuń lub Odmontuj.
Aby chronić dane, zawsze odmontowuj dysk przed jego odłączeniem. W systemie Windows najpierw wybierz dysk lub otwórz go w Eksploratorze plików, następnie kliknij kartę Narzędzia dysków i kliknij przycisk Wysuń. W systemie macOS kliknij ikonę dysku na biurku i przeciągnij ją do ikony Kosza w Docku (która zmieni się w ikonę Wysuń) albo kliknij przycisk Wysuń obok nazwy dysku na pasku bocznym Findera. Na komputerach z systemem Unix lub Linux możesz użyć polecenia umount (pamiętaj, że nie jest to unmount), aby odmontować wolumin dysku.
Sprawdź swoją wiedzę