Tryb dysku docelowego
Tryb dysku docelowego to sposób uruchamiania systemu na komputerze Macintosh, w którym działa on jako zewnętrzny dysk twardy dla innego komputera. Gdy komputer Mac zostanie uruchomiony w trybie dysku docelowego, typowa sekwencja uruchamiania jest pomijana, a system operacyjny nie jest ładowany. Zamiast tego wewnętrzne i zewnętrzne dyski twarde komputera są po prostu montowane na podłączonym komputerze. Trybu dysku docelowego można używać do ręcznego przesyłania plików między dwoma komputerami lub kopiowania danych z jednego komputera na drugi za pomocą Asystenta migracji firmy Apple.
Aby tryb dysku docelowego (TDM) działał, dwa komputery Macintosh muszą być połączone ze sobą kablem FireWire. Jeden komputer powinien być włączony, a komputer przeznaczony do pracy w trybie TDM powinien być wyłączony. Aby uruchomić tryb dysku docelowego, przytrzymaj klawisz „T” na klawiaturze natychmiast po włączeniu lub ponownym uruchomieniu komputera. Po kilku sekundach na ekranie powinien pojawić się symbol FireWire, który będzie poruszał się po ekranie, dopóki komputer będzie działać w trybie dysku docelowego. Następnie dysk twardy lub dyski twarde komputera działającego w trybie TDM powinny pojawić się na Biurku podłączonego komputera.
Uruchomienie komputera w trybie dysku docelowego ułatwia przesyłanie plików między dwoma komputerami. Ponieważ dyski twarde komputera działającego w trybie TDM są automatycznie montowane na Biurku drugiego Maca, można po prostu przeciągać i upuszczać między nimi pliki. Ponadto komputer działający w trybie dysku docelowego nie jest rozpoznawany jako dysk rozruchowy, więc nie trzeba martwić się uprawnieniami do plików. Można także przeprowadzać dokładniejszą diagnostykę i naprawę dysku. Trzeba tylko uważać, aby nie usunąć ani nie zastąpić żadnych ważnych plików systemowych na dysku twardym lub dyskach twardych TDM, ponieważ nie ma zabezpieczeń, które chroniłyby przed takim działaniem.
Ponieważ dyski twarde komputera TDM są montowane na podłączonym komputerze, przed wyłączeniem komputera należy je odmontować lub „wysunąć”. Można to zrobić, wybierając dysk twardy na Biurku i klikając polecenie „Wysuń” w menu Plik. Po wysunięciu dysków twardych można bezpiecznie wyłączyć komputer TDM. Po ponownym włączeniu komputera powinien on uruchomić się normalnie, o ile nie zostanie przytrzymany klawisz „T”. Wszystkie pliki skopiowane na dyski twarde komputera powinny pojawić się w katalogach, do których zostały skopiowane.
Sprawdź swoją wiedzę