Media społecznościowe
Media społecznościowe to aktywność online, w ramach której ludzie kontaktują się ze sobą, udostępniając zdjęcia, filmy, wpisy na blogach, artykuły i inne treści tworzone przez użytkowników (UGC). Ludzie mogą udostępniać treści z mediów społecznościowych znajomym w serwisie społecznościowym, takim jak Facebook, albo szerszemu gronu subskrybentów na dużej platformie społecznościowej, takiej jak Youtube, Instagram lub TikTok.
Każda platforma społecznościowa działa inaczej, ale większość z nich ma pewne wspólne cechy. Najpierw użytkownik tworzy konto w witrynie internetowej platformy lub w jej aplikacji. Zachęca się go do zbudowania w ramach platformy sieci społecznościowej obejmującej znajomych i obserwowane profile, aby dostosować kanał treści wyświetlanych podczas odwiedzania witryny lub otwierania aplikacji.
Kanał treści z mediów społecznościowych na większości platform jest tworzony przez algorytm, przy czym niektóre platformy pozwalają przełączać się między kanałem opartym na algorytmie a kanałem czysto chronologicznym. Kanały te łączą treści od znajomych, obserwowanych kont oraz treści, które mogą spodobać się użytkownikowi na podstawie jego zainteresowań i aktywności w mediach społecznościowych. Użytkownicy mogą dodatkowo dostosowywać swój kanał, polubiając treści, które im się podobają; niektóre platformy pozwalają także nie lubić treści, aby wyświetlać mniej określonych materiałów.
Podczas udostępniania treści w mediach społecznościowych każdy powinien zwracać uwagę na ustawienia prywatności. Udostępniony obraz lub wpis tekstowy początkowo dotrze tylko do znajomych i obserwujących użytkownika, ale jeśli wpis uzyska wystarczające zaangażowanie — branżowe określenie interakcji obejmujących polubienia, komentarze i udostępnianie go na swojej osi czasu — może dotrzeć do innych osób, pojawiając się w ich kanałach opartych na algorytmie. Zjawisko to, określane jako „rozchodzenie się wirusowe”, może sprawić, że osoba publikująca treść zyska wielu obserwujących, ale może też otrzymać dużo niechcianej uwagi. Niektóre platformy społecznościowe pozwalają ograniczyć udostępnianie treści wyłącznie do znajomych lub obserwujących, aby zachować pewną kontrolę nad rozprzestrzenianiem się wpisów.
Sprawdź swoją wiedzę